1. Csongrádi
2. Hajós-Bajai
3. Kunsági
4. Ászár-Neszmélyi
5. Badacsonyi
6. Balatonfüred- Csopaki
7. Balatonfelvidéki
8. Etyek-Budai
9. Móri
10. Pannonhalmai
11. Somlói
12. Soproni
13. Balatonboglári
14. Mecsekaljai
15. Szekszárdi
16. Villányi
17. Bükkaljai
18. Egri
19. Mátraaljai
20. Tokajhegyaljai
21. Balatonmelléke
22. Tolnai

 

Tolnai borvidék

A Tolnai borvidék területét 1997-ben jelölték ki a Szekszárdi borvidék korábbi Völgységi körzeteiből, kiegészítve a Tolnai dombság és a Mezőföld néhány további jó bortermő helyével. A két borvidék története tehát nagyon hasonló. A szőlőművelést a rómaiak kezdték el ezen a területen. Nagyon sokáig a fehérbort adó szőlőfajták uralták a tájat. A török hódoltság idején a törökök elöl menekülő rácok hónosították meg a Kadarkát, mely hosszú időn át a térség legfőbb vörösborszőlő fajtája volt. A törökök kiűzése után német telepesek érkeztek a borvidékre, akiknek a keze alatt ismét fellendült a térség szőlő és bortermelése. A borvidéket 1998-ban önálló borvidéki rangra emelték.

Jelenleg három nagy körzetre tagolódik: Tolnai, Tamási, Völgységi körzet.

Jelentős bortermelő települései Bonyhád, Mőcsény és Hőgyész.

A borvidék területe: 2200 ha.

Talaja változatos. A miocén korú Pannon – tó agyagos, homokos üledékeit negyedidőszaki vastag löszréteg borítja, mely a Völgységi körzetekben vékonyabb, Hőgyésznél azonban ez a lösztakaró elérheti a 70 cm-t is. A lankás dombokon többnyire löszön kialakult barna erdőtalaj borítja a felszínt. A Völgység Szekszárdhoz viszonyítva némileg hűvösebb, míg a Mezőföld déli része melegebb, szárazabb, kontinentális jellegű. A tél általában enyhe, a fagykárok nagyon ritkák. A nyár meleg, a napsütéses órák száma 2000-2100 óra között mozog évente. A csapadék mennyisége az egyes körzeteken belül eltérően alakul. Hol több, hol kevesebb csapadék esik.

Fehérbort adó szőlőfajták közül: Chardonnay, Olaszrizling, Zöld Veltelini, Rizlingszilváni, Királyleányka és a Rajnairizling. Vörösbort adó szőlőfajták közül: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Kékoportó és a Kadarka.

A Mőcsényi Zöld veltelini, a Mőcsényi Chardonnay, és a Paksi Merlot.

Az itt termelt borok finom savtartalmúak, aromában és zamatanyagban gazdagok.